Opiskelijana Me-talolla

Olen Vilma ja tein viimeisen harjoitteluni eli työn kehittämisen harjoittelun Me-talolla. Olen opinnoissani käynyt varhaiskasvatuksen polun sekä lisäksi lastensuojelun ja perhetyön opintoja. Tulevaisuudessa haluan työskennellä lasten sekä perheiden parissa ja olenkin tästä harjoittelusta saanut paljon työkaluja tulevaa varten.

Me-talolle on aina ihana tulla. Ovella on usein vastassa pieniä taaperoita sekä vanhempia, kahvin tuoksu ja ihanat työkaverit. Päivät ovat talolla hyvin vaihtelevia ja talon ohjelma onkin viikoittain erilainen. Vakio-ohjelmana talolla on kuitenkin esimerkiksi erilaiset kahvilatoiminnat, vertaisryhmät, taaperotreffit sekä erilaista ohjausta ja neuvontaa. Myös talon kävijäkunta vaihtelee päivittäin. Pääasiassa talolla käy eniten lapsiperheitä, mutta joukkoon mahtuu myös esimerkiksi koululaisia, nuorisoa, työssäkäyviä ja senioreita.

Me-talo on kaikessa monipuolisuudessaan loistava paikka kohdata erilaisia ihmisiä. Talon ideana on toteuttaa toiveita ja toiminta perustuukin asiakkaiden tarpeisiin ja toiveisiin. Tärkeää työskentelyssä erilaisten ihmisten kanssa on kyky kohdata jokainen tasavertaisesti, kuunnellen ja kunnioittaen. Talolla oppii hyödyllisiä vuorovaikutuksen tapoja sekä kykyä toimia vaihtelevissa tilanteissa.

Opiskelijat ja vapaaehtoiset ovat Me-talon toiminnan ytimessä ja Me-talon työntekijät tarjoavatkin paljon mahdollisuuksia toteuttaa itseään sekä kokeilla ja harjoitella erilaisia asioita. Opiskelijana on mahdollisuus suunnitella toimintaa vapaasti ja harjoitella esimerkiksi erilaisten ryhmien ohjaamista. Omia ideoita saa aina esittää ja kaikenlaiset ideat otetaan aina hyvin vastaan. Ohjaajat ovat tukena mahdollisten ryhmien ohjaamisessa ja kokeilun kautta opiskelijat löytävät erilaisia toimintatapoja, joita voidaan siirtää myös tulevaan työelämään.

Minut otettiin harjoittelussa tiiviisti osaksi ihanaa työyhteisöä, jossa saa olla oma itsensä. Lämmin vastaanotto helpotti sopeutumista ja Me-talolla tehdystä harjoittelusta jäi sellainen olo, että on ollut avuksi ja tärkeä osa Me-talon toimintaa. Me-talon työntekijät ovat sydämellisiä alan ammattilaisia ja ovat valmiita aina auttamaan ja keskustelemaan esiin tulevista kysymyksistä ja aiheista. Tärkeä osa työtä on reflektointi ja työntekijät myös haastavat siihen. Minulle jäi olo, että minun mielipiteeni on kuultu ja sillä on merkitystä. Uskon, että tulen muistelemaan lämmöllä harjoitteluani Me-talolla hamaan tulevaisuuteen asti.

Me-talon tavoitteena on tuottaa hyvinvointia lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Me-talo on kaikille avoin paikka ja jokainen on tervetullut Me-talon asiakkaaksi. Talon arvoihin kuuluu, että jokainen kohdataan tasa-arvoisesti sekä kunnioittavasti ja kaikenlaiseen kiusaamiseen ja syrjintään puututaan välittömästi.

Me-talo tarjoaa kävijöilleen ja erityisesti lapsille ja nuorille mahdollisuuksia leikkiin, vapaa-aikaan sekä erilaiseen harrastustoimintaan. Me-talolla on hyvät puitteet ja monipuolista

tekemistä ja toimintaa suunnitellessa kysytäänkin lapsien mielipiteitä ja ajatuksia. Me-talo toteuttaa toiveita ja lasten toiveet toteutetaan ottaen huomioon lapsen ikä- sekä kehitystason, turvallisuuden sekä lapsen edun. Jokainen lapsi kohdataan lapsen tasolla ja arvostavasti ja toimintaa järjestetään lapsen edun mukaisesti.

Me-talolla käy paljon lapsia ja nuoria, joille Me-talo on jo tuttu paikka. Usein talolle tulee myös ensimmäistä kertaa talolla käyviä lapsia, joille esitellään Me-taloa sekä toimintaa. Jokainen kävijä kohdataan yksilöllisesti ja Me-talolla kysytäänkin lasten sekä nuorten kuulumisia ja jaetaan yhteistä arkea. Lapset ja nuoret tietävät, että Me-talolla on turvallisia aikuisia, jotka ovat oikeasti kiinnostuneet kuuntelemaan ja joille voi puhua luottamuksella. Lapset ja nuoret tietävät, että Me-talolla saa olla oma itsensä ja työntekijöillä on aina avoinna lämmin syli, johon saa tulla.