"Nuoruuden yksinäisyydellä voi olla isot vaikutukset"

10.2.2025

Mies ja lapsi puhaltavat lunta käsistään.

Kasvatuspsykologian professori, tutkija ja kirjailija Niina Junttila: “Nuoruuden yksinäisyydellä voi olla isot vaikutukset”

Tukihenkilötoiminta on vapaaehtoistyötä, jossa koulutettu aikuinen toimii lapselle, nuorelle tai kokonaiselle perheelle  luotettavana aikuisena ja arjen tukena. 

Tukihenkilötoiminnan merkitystä tehdään näkyväksi valtakunnallisella #OlenTukena-kampanjassa 10.–16.2.2025. 

Miksi tukihenkilötoiminta on niin tärkeää?

Yksinäisyys on Suomessa valtava ongelma kaikissa ikäluokissa, ja koronan myötä nuorten yksinäisyyden kokemukset ovat lisääntyneet huolestuttavissa määrin.

Kasvatuspsykologian professori ja #OlenTukena –kampanjan tukija Niina Junttila on tutkinut lasten ja nuorten yksinäisyyttä ja kirjoittanut aiheesta kirjoja.

Junttila kertoo, että nuoruuden yksinäisyyden pitkittyessä vaikutukset laajenevat vaikeampaan psyykkiseen oireiluun, kuten eristäytyneisyyteen, ahdistuneisuuteen, masentuneisuuteen, aggressiivisuuteen sekä itsetuhoisiin ajatuksiin ja tekoihin.

#OlenTukena –kampanja muistuttaakin tukihenkilötoiminnan mahdollistamasta turvallisesta yhdessäolosta sekä sen voimasta lasten ja nuorten yksinäisyyttä vastaan.

MLL Uusimaan tukihenkilötoiminta tukee lapsia, nuoria ja perheitä

MLL Uusimaan tukihenkilötoimintaan kuuluvat aikuiset tukikaverit lapselle tai nuorelle, perhekummi ja varamummi sekä Ystäväksi maahanmuuttajalle-toiminta. Vapaaehtoinen ja tuettava näkevät noin kaksi kertaa kuukaudessa. Kaikki tukihenkilöhenkilöt koulutetaan ja heitä tuetaan matkan varrella.

Kouluissa oppilaiden lukutaitoa tukevat lukumummit ja lukuvaarit. Päiväkodeissa, kouluissa, kirjastoissa ja perhekahviloissa toimivat kylämummit ja -vaarit taas saattavat toimia satumummeina, päiväkotiryhmän apuna, matikkavaareina tai koulumummeina.

Tukihenkilötoiminta vähentää yksinäisyyttä ja lisää kiireetöntä aikaa lapsille, nuorille ja perheille

Vuonna 2024 MLL Uusimaan tukihenkilötoiminnassa oli 1015 tukisuhdetta.

Tukihenkilötoiminnan tulokset osoittavat toiminnan vaikutuksen ja merkityksellisyyden. MLL Uusimaan tukihenkilötoiminta vaikuttaa positiivisesti tuettavien lapsien, nuorten ja perheiden hyvinvointiin.

Esimerkiksi vuonna 2024:

  • 100% perheistä lapsi oli saanut kiireetöntä huomiota perhekummilta
  • 89% yksinäisyyden kokemukset ovat vähentyneet
  • 99% on saanut iloa ja hyvää mieltä
  • 85% perheistä sai käytännön neuvoja ja apua arjen haastaviin tilanteisiin
  • 95% vanhemmuuden jaksamisen kokemus kohentui (perhekummin saaneissa perheissä)
  • 77% maahanmuuttajaäidin kielitaito parantui tukisuhteen aikana

Olen tukena -kampanja 10.-16.2.2025

Tukihenkilötoiminnan vapaaehtoistyötä tehdään näkyväksi #OlenTukena-kampanjassa 10.–16.2.2025. 

Kampanjassa ovat mukana Helsingin kaupunki, Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry, Pelastakaa Lapset, Yhteiset Lapsemme, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri, SOS-Lapsikylä, OmaKamu, HelsinkiMissio, Mieskaveritoiminta, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue sekä Keski-Uudenmaan hyvinvointialue.

Osallistu #olentukena kampanjaan!

Näin osallistut kampanjaan (kuka vaan): 

  • Jaa ja tykkää julkisia Olen tukena-postauksista somessa

Tukihenkilönä:

  • Jaa oma tarinasi kuvan kanssa aihetunnisteella #OlenTukena Instagramissa, Facebookissa, LinkedInissa tai X:ssä. Voit liittää tarinaan omaan tukisuhteeseesi liittyvän kuvan tai käyttää valmista kampanjakuvaa. Kerro postauksessa esimerkiksi yhteisestä muistostanne tai siitä, mikä on parasta juuri teidän suhteessanne. 
  • Muistathan suojella lapsen tai nuoren anonymiteettia ja julkaista vain kuvia, joissa hän ei ole tunnistettavissa. Kuvassa voivat olla esimerkiksi yhteiset elokuvalippunne tai lumeenpainetut -jalanjäljet. 
  • Hetkiä voi jakaa sosiaalisessa mediassa erityisesti kampanjaviikolla 10.–16.2.2025. Jos kuvaasi saa jakaa eteenpäin, muista muuttaa postauksen näkyvyysasetukset julkisiksi.