Liki 90% vanhemmista kokee yhteiskunnan synkentyvän

30.1.2025

MLL:n vuoden 2024 Perhepulssi-kysely kertoo vahvasta huolesta suomalaisten lapsiperheiden keskuudessa. 

Kyselyyn vastanneista vanhemmista peräti 87 % kokee, että suomalaisessa yhteiskunnassa asiat ovat menossa huonompaan suuntaan. 

MLL:n Perhepulssi-kysely selvitti perheiden tilaa, kuten hyvinvointia, taloutta, tuen ja palveluiden tarvetta, osallisuutta ja luottamusta tulevaisuuteen. Vastauksia saatiin 1527, joista 80 %:lla oli taloudessaan alle kouluikäisiä lapsia. Perheistä 87 % kokee, että suomalaisessa yhteiskunnassa asiat ovat menossa huonompaan suuntaan 

– Kyselyssä vanhemmat toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin erityisesti toimivaan terveydenhuoltoon, laadukkaaseen koulutukseen ja varhaiskasvatukseen sekä köyhyyden vähentämiseen. Taloudelliset haasteet nousevat kyselyssä vahvasti esiin. Vastaajista 42 % kertoo, että tulot kattavat menot, mutta säästöjä ei jää ja toisaalta lähes viidennes toteaa, että menojen kattaminen tuloilla on hankalaa tai se ei onnistu lainkaan, avaa MLL keskusjärjestön vaikuttamistyön asiantuntija Eevamaija Paljakka.

Apua ei saa, vaikka sille olisi tarvetta

Perhepulssi-kyselyn mukaan perheiden hyvinvointia vahvistavat erityisesti lapsen hyvinvointi ja sosiaaliset suhteet, mukaan lukien parisuhde ja vertaistuki. Toisaalta vanhemman hyvinvointiin vaikuttavat asiat sekä taloudelliset vaikeudet ovat kärjessä perheen hyvinvointia heikentävinä tekijöinä.

Kyselyn THL:n osallisuusindikaattorista ilmenee, että 34 % vastaajista kokee, ettei saa itse apua silloin kun sitä todella tarvitsee.

– Meidän tulisi entistä vahvemmin panostaa vanhempien tukeen ja ennaltaehkäisevään toimintaan perheiden arjessa. Perhekeskukset kokoavat lapsiperheiden palveluita yhteen ja toimintaa tehdään yhteistyössä julkisen ja kolmannen sektorin kanssa. Järjestöjen mukana olo on ennaltaehkäisyn ja varhaisen tuen kannalta ensiarvoisen tärkeää.  Järjestöt ovat niitä matalankynnyksen tahoja, jotka ovat perheitä lähellä. Näemme usein ensimmäiset tuen tarpeen merkit ja voimme myös niihin tarttua, toteaa Paljakka. 

Miten tilannetta voisi parantaa?

Vanhempien hyvinvointia ja sitä kautta tulevaisuususkoa voitaisiin parantaa monin tavoin. Keskeistä on tarjota riittävästi tukea ja resursseja vanhemmille, jotta he voivat paremmin huolehtia omasta ja perheensä hyvinvoinnista. Erityisesti kaivataan kotiin tulevaa arjen apua.

– Kyselystä käy selväksi, että vastaajat kaipaavat tukea vanhemmuuteen jo varhaisessa vaiheessa. Vertaistuen ja yhteisöllisen toiminnan, perheen yhteisen tekemisen merkitys nousi myös esille. Mielenterveyspalveluiden osalta vastaajat toivovat joustavampaa ja nopeampaa pääsyä palveluihin – niin aikuisille kuin lapsille, avaa Paljakka.

MLL:n hiljaiset signaalit tunnistaa tulevaa 

Perhepulssi-kysely on ensimmäinen MLL:n hiljaiset signaalit -raporttisarjasta. Sarja luotaa lasten, nuorten ja perheiden tilaa yhteiskunnassa. Osa raporteista pohjaa MLL:n toiminnan kautta saatuun tietoon ja osa kootaan erillisin kyselyin. Yhteistä raporteille on, että ne tarjoavat merkityksellisiä signaaleja siitä, mihin asioihin päättäjien yhteiskunnassamme tulisi tarttua. 

MLL:n hiljaiset signaalit -sarjan seuraava raportti avaa vanhempien tilannetta MLL:n perhekahviloista saadun kyselyn pohjalta. Se ilmestyy helmikuussa.