Usein kysytyt kysymykset

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Useimmin kysyttyjä kysymyksiä lastenhoitoavusta  

Jos et löydä vastausta listauksesta, voit olla yhteydessä myös asiakaspalvelumme numeroon 044 030 3301 (arkisin 10-12) tai lähettää sähköpostia osoitteeseen uudenmaan.piiri@mll.fi


Miten MLL:n lastenhoitoapu toimii? 

Perhe toimii aina hoitajan työnantajana ja vastaa kaikista työnantajavelvoitteista. Hoitajat eivät ole työsuhteessa MLL:oon, eikä MLL laskuta perhettä. Näin perheet voivat käyttää edullista lastenhoitoapua. 

Rekisteröitymisen jälkeen voit tilata hoitajan kätevästi joko varausjärjestelmämme kautta tai soittaa hoitajavälitykseen (044 030 3301).  Palvelemme puhelimitse ma-pe klo 10.00–12.00. 


Voinko tilata hoitajan mihin tarkoitukseen vain? 

Perhe voi käyttää lastenhoitoa omien tarpeiden mukaan esimerkiksi työkiireiden tai opiskelun vuoksi, tai kun vanhempi haluaa hetken hengähtää.   


Voiko hoitajan tilata mihin kellonaikaan vain ja voiko hoitajan työvuoro olla miten pitkä tai lyhyt tahansa? 

Uudenmaan piirin kautta saa apua lastenhoitoon kaikkina vuorokaudenaikoina. Arkisin hoitajan palkka on 11 €/h ja sunnuntaisin tuplapalkka, eli 22 €/h. Miniveloitus on kahden (2) tunnin palkka, eli vaikka hoitajan varaisi vain tunniksi, on palkka maksettava vähintään kahdelta tunnilta. Enimmäisaikaa ei ole määritelty. Voit tarvittaessa tilata hoitajan esimerkiksi viikonlopuksi, jolloin palkka maksetaan tunti tunnilta, myös yöajalta. 


Voinko tilata hoitajan kotiini siksi aikaa, kun teen etänä töitä? 

Kyllä voit. Erityisesti etätyön lisääntymisen myötä monet lastenhoitopalvelun käyttäjät tilaavat hoitajan kotiinsa työpäivän ajaksi. 


Tuleeko hoitajan palkan päälle muita kustannuksia? Paljonko MLL:n hoitajan palkkaaminen maksaa keskimäärin tunnilta kaikkien työnantajavelvotteiden jälkeen? 

Palkanmaksun (11 euroa/tunti ja pyhäpäivinä 22e/tunti) lisäksi työnantajalle tulee muita kuluja enintään 19,05 % (TyEL-eläkevakuutusmaksu). Lastenhoitoavun käyttö maksaa perheelle siis enintään 13,05 €/tunnilta (Sunnuntaityöstä perhe maksaa hoitajalle palkkaa 100 prosentilla korotettuna, eli tuplapalkan). Rekisteröityminen, varausjärjestelmän käyttö ja hoitajien välitys on perheille täysin maksutonta. Jos perhe maksaa työntekijöille palkkaa yli 1 400 €/vuodessa, tulee vakuuttaa hoitaja/hoitajat lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella. Perhe voi hankkia tapaturmavakuutuksen sopivaksi katsomastaan vakuutusyhtiöstä. 

Työnantajavelvotteisiin voit tutustua tarkemmin osoitteessa https://uudenmaanpiiri.mll.fi/https-uudenmaanpiiri-mll-fi-perheil/perhe-lasten-hoitajan-tyonantajana/. 

Perheellä on mahdollisuus tietyin edellytyksin saada omassa verotuksessaan kotitalousvähennys lastenhoidon kustannuksista. Vuonna 2024 kotitalousvähennys on 30 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut. 

Lisätietoja https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/ 


Pitääkö minun siis alkaa yrittäjäksi, jos haluan palkata hoitajan? Onko työnantajana toimiminen vaivalloista? 

MLL:n hoitajalle työnantajana toimiminen on vaivatonta ja helppoa. Sinun ei tarvitse alkaa yrittäjäksi, vaan perhe voi toimia työnantajana ilman y-tunnusta.  

Perhe maksaa hoitajalle palkan tilille tai käteisellä hoitajan läsnä ollessa. Palkka maksetaan tilatulta ajalta, vaikka hoito päättyisikin aikaisemmin. Tilauksessa sovittu aika on hoitajan työaika. Työaikaan sisältyy myös tutustuminen alkuun sekä vanhempien kotiinpaluun yhteydessä käyty keskustelu ja palkanmaksu. Palkanmaksun yhteydessä anna hoitajalle tilauskohtainen palkkalaskelma. Palkkalaskelman voit tulostaa järjestelmästämme tai tallentaa ja lähettää hoitajalle sähköpostilla. Tilauskohtaisessa palkkatositteessa on huomioitu mahdolliset vähennykset.  

Tämän jälkeen Ilmoita kaikki kuukauden aikana maksetut palkat Verohallinnon tulorekisteriin viimeistään palkanmaksua seuraavan kuukauden 5. päivään mennessä. Tulorekisterin asiakaspalvelu p. 029 497 550.  Työeläkevakuutusyhtiö ja työllisyysrahasto laskuttaa perheeltä tarvittaessa työeläkevakuutusmaksun jälkikäteen. 

Jos perhe maksaa samalle työntekijälle yli 1 500 euroa vuodessa, perhe huolehtii ennakonpidätyksen. Tässä tapauksessa hoitaja toimittaa verokortin. Muussa tapauksessa verokorttia ei tarvita. 

Voit myös halutessasi käyttää verohallinnon palkka.fi -palvelua, josta löydät lisätietoa täältä.


Onko MLL:n hoitajilla koulutus hoitaa lapsia? 

Hoitajat käyvät joko Mannerheimin Lastensuojeluliiton järjestämän lastenhoitokurssin, tai he ovat Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisia tai viimeisen vaiheen opiskelijoita, jotka käyvät MLL:n järjestämän perehdytyksen. Hoitajat ovat iältään 16–75-vuotiaita. 

Kaikki hoitajat haastatellaan ja todetaan soveltuviksi lastenhoitotyöhön. Hoitajilla on voimassa oleva ammattivastuuvakuutus, joka korvaa hoitajan mahdollisesti aiheuttaman vahingon.  

MLL:n Uudenmaan piiri rekrytoi, välittää, kouluttaa ja ohjaa hoitajia. MLL:n hoitajilta on tarkistettu rikosrekisteriote. 


Voiko hoitajilla teettää muita kotitöitä lastenhoidon lisäksi? 

Hoitajat eivät tee kotitöitä, siivoa tai esimerkiksi pese pyykkiä. Lastenhoidon lisäksi hoitajat voivat suorittaa sovittaessa kuljetuksia, kuten esimerkiksi päiväkotimatkoja. Kuljetusten kuluista (esimerkiksi bussilippu tai bensakulut) vastaa työnantaja. 


Onko lastenhoitoapu luotettava myös hoitajien saatavuuden suhteen? Onko hoitajaa mahdollista saada lyhyellä varoitusajalla?  

Hoitajien saatavuus on hyvä. Emme kuitenkaan voi luvata, että tilaukseesi varmasti löytyy hoitaja. Vuonna 2022 teettämämme asiakastyytyväisyystutkimuksen mukaan 80 % asiakkaistamme on tyytyväisiä lastenhoitopalveluun. Esimerkiksi Helsingissä lastenhoitoapua on käyttänyt yli 650 perhettä. Hoitotunteja on ollut lähes 13 000.  

Lastenhoitoavun tarkoitus on tarjota ennen kaikkea tilapäistä apua arjen yllättäviin tilanteisiin. Hoitaja on mahdollista löytää myös lyhyellä varoitusajalla. 


Hoitaako hoitajat sairaana olevia lapsia?  

Osa hoitajista hoitaa myös sairaana olevia lapsia. Kysymme varausta tehtäessä hoidon tarpeen syyn. Jos lapsesi sairastuu varauksen tekemisen jälkeen, etkä ole ilmoittanut hoidon tarpeen syyksi lapsen sairastumista, ole yhteydessä hoitajaan ja tarkista, voiko hän hoitaa lasta sairastumisesta huolimatta. Jos hoitaja kieltäytyy, peruuttaa hän tilauksen ja perhe voi etsiä uuden hoitajan joko varausjärjestelmämme kautta tai ottamalla yhteyttä hoitajavälitykseen. Yritämme parhaamme mukaan etsiä korvaavan hoitajan, mikäli alun perin varattu hoitaja ei halua hoitaa sairaana olevia lapsia. 


Entä jos tarve hoitajalle peruuntuu, voinko perua tai siirtää varauksen? 

Tilaus muuttuu sitovaksi, kun sen on jättänyt välityksen hoidettavaksi tai hoitaja on hyväksynyt itse tarjoamasi työn. Sairastapauksissa voit perua työn soittamalla suoraan hoitajalle. Jos peruutukselle tulee tarvetta jostain muusta syystä, on siitä ilmoitettava välittömästi hoitajalle ja sovittava hoitajan kanssa mahdollisesta työn siirtämisestä toiseen ajankohtaan. Jos tilaukseen ei ole vielä löytynyt hoitajaa, ilmoita peruutuksesta välittömästi hoitajavälitykseen. On tärkeää, että tilaus tehdään vasta siinä vaiheessa, kun hoidontarve on varma. 


Kuinka monta lasta yksi hoitaja voi enintään hoitaa? 

Yhdellä hoitajalla voi olla hoidettavana enintään neljä (4) lasta. Valitettavasti kaikilla hoitajilla ei ole neljän (4) lapsen hoitotaitoa.