Paikallisyhdistystoiminnasta uutta suuntaa uralle

10.10.2018

Karolina Lamroth on toiminut vapaaehtoisena MLL:n Kannelmäen yhdistyksessä useammassa eri roolissa, mm. hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana. Vapaaehtoistoiminta on vaikuttanut myös hänen työelämäänsä.

Karolina Lamroth päätti kokeilla yhdistystoimintaa tilanteessa, jossa hän oli jäänyt YT-neuvottelujen seurauksena työttömäksi. Hänellä oli jo valmiiksi tuttuja MLL:n Kannelmäen paikallisyhdistyksen hallituksessa ja olihan hän itsekin käyttänyt yhdistyksen palveluita, käynyt esimerkiksi muskarissa lasten kanssa. Karolina meni katsomaan yhdistyksen syyskokoukseen, millaista toiminta on, mutta häntä pyydettiinkin hallituksen jäseneksi. Karolina lähti mukaan yhdistystoimintaan ja hänestä tuli paikallisyhdistyksen hallituksen jäsen.

Pari kuukautta myöhemmin aloitti Karolina täydennysopintojensa viiden kuukauden työharjoittelun MLL:n keskustoimistolla. Hän työskenteli vapaaehtoisille suunnatun Yhdistysnetin parissa ja sai käsityksen siitä, mitä yhdistystoiminta voi parhaimmillaan olla.

- Mä olin siihen asti ollut hallituksen jäsen, mutta sitten innostuin niin kovasti, että päätin pyrkiä puheenjohtajaksi. Olin puheenjohtajana pari vuotta, kertoo Karolina.

Puheenjohtajana toimiminen oli Karolinan omien sanojen mukaan hänelle rajojen ylitys.

- Mä olin aina ajatellut, etten ole puheenjohtajatyyppiä. Ylipäätänsä olin ajatellut, etten ehkä ole tarpeeksi hyvä yhdistyksen luottamustehtäviin, että sellaisessa tehtävässä pitäisi olla yli-ihminen ja hallita monenlaista.

Karolina lähti kuitenkin rohkeasti kokeilemaan erilaisia tehtäviä ja huomasi pärjäävänsä niissä todella hyvin. Hänen mukaansa oli iloinen yllätys, miten monilta eri aloilta MLL:n paikallisyhdistyksen toiminnassa on ihmisiä. Ilman yhdistystoimintaa heihin ei olisi välttämättä edes tutustunut.

Karolinan mukaan vapaaehtoistyö sopiikin monenlaisille ihmisille ja jokainen voi hyödyntää siinä omaa osaamistaan, esimerkiksi toimintaterapeutti voi järjestää keppihevosen ompelutyöpajan lapsille. Yhdistystoiminta vaatii kuitenkin hyviä ihmissuhdetaitoja, sillä siinä ollaan tekemisissä monenlaisten ihmisten kanssa.

Puheenjohtajana toimiessaan Karolina otti itselleen eräänlaiseksi johtotähdeksi puheenjohtajana ihmisten innostamisen ja paikallisyhdistysten aktiivien yhteen hiileen puhaltamisen. Hän keskittyikin hyvän ilmapiirin luomiseen. Pian Karolina huomasi yhdistystoiminnan laajentavan myös hänen omaa ammatillista osaamistaan:

- Kun rohkaistuin puheenjohtajajuttuihin, niin huomasin, että mun ammatillinen osaaminen laajeni. Olin aiemmin ajatellut itsestäni vähän kapeammin, mutta huomasinkin, että pärjään ja osaan.

Karolina pääsi suorittamaan yhteisöpedagogin ylempää ammattikorkeakoulututkintoa eli järjestö- ja nuorisoalan tutkintoa. Yhdistystoiminnalla oli Karolinan mukaan tässä todella suuri merkitys. Opinnot ovat vielä kesken, mutta hän työskentelee nykyään Leijonaemot ry:ssä projektityöntekijänä ja kertoo vapaaehtoistyön osaamisen vaikuttaneen hänen valintaansa.

- Voi siis sanoa, että vapaaehtoistyöllä oli todella suurimerkitys myös oman työelämän kannalta, päättää Karolina.

Lähtisitkö sinäkin mukaan MLL:n paikallisyhdistystoimintaan?

Katso lähin yhdistyksesi yhdistyshaun avulla ja tule mukaan: https://www.mll.fi/yhdistyshaku/