Voisitko sinä olla mukana lapsiperheen arjessa?

12.9.2018


Sonja Virtanen toimii perhekummina maahanmuuttajataustaisessa perheessä MLL:n Uudenmaan piirissä.

Muutamia vuosia sitten Sonja oli kiinnostunut vapaaehtoistyöstä maahanmuuttajien parissa. Hänellä oli sillä hetkellä myös sopivasti vapaa-aikaa ja hän halusi mielekästä tekemistä. Sonja kertoo hetkestä, jolloin hän löysi perhekummitoiminnan:

- Satuin kerran Sanomataloon, jossa oli eri järjestöjä esittelemässä vapaaehtoistoimintaansa. Yksi niistä järjestöistä oli MLL:n Uudenmaan piiri. Järjestö oli itselleni tuttu jo vuosikymmenien takaa kavereiden kautta.

Perhekummia haetaan usein esimerkiksi sen takia, että perheen tukiverkot eivät ole riittävät tai ne eivät ole lähellä. Sonja kertoo, että maahanmuuttajaperheelle syynä voi olla myös se, että pääsee käyttämään suomen kieltä ja saa tutustua suomalaisen kulttuuriin. Sonja on toiminut perhekummina jo kahdessa eri perheessä, molemmat perheistä ovat olleet maahanmuuttajataustaisia. Perhekummi tapaa perhettä noin kerran kahdessa viikossa muutaman tunnin kerrallaan. Sonja kertoo, että he ovat perheen kanssa tutustuneet yhdessä suomalaiseen kulttuuriin ja esimerkiksi suomalaisiin juhlapäiviin.

- Vappuna puhalletaan ilmapalloja, serpentiiniä ja syödään tippaleipiä, kertoo Sonja.

Aina ei tarvitse kuitenkaan mitään ihmeellistäkään tehdä. Riittää, että on se joku muu aikuinen lasten elämässä, vanhempien lisäksi. Yhdessä perheen kanssa voidaan pelata vaikkapa lautapelejä tai leikkiä.

Sonja kertoo, että heillä on aina kaikki mennyt todella mukavasti. Toki välillä perhekummi toiminnassa voi tulla vastaan myös haasteita. Pienen haasteen perhekummin ja perheen vuorovaikutukseen tuokin yhteisen kielen puuttuminen. Perheen vanhemmat eivät puhu suomen kieltä, mutta opiskelevat sitä koko ajan.

- Vanhin poika toimii tällä hetkellä välillä tulkkina. Me on myös opeteltu suomen kielen sanoja ihan mainospostin kuvien avulla. Nykyäänhän älypuhelimissa on myös käännösohjelmia, mutta tietenkään kauhean syvällisiä ei voida puhua. Kommunikointi on kuitenkin myös paljon muutakin kuin sitä puhumista, muistuttaa Sonja.

Perhekummitoiminnassa kaikkein mieleenpainuvinta on Sonjalle ollut lasten ilo ja se, kuinka lapset ottavat perhekummi vastaan:

- Riippumatta kulttuurista tai muista taustoista, niin lapsethan ovat yleensä avoimia ja helposti lähestyttäviä. Se on kyllä aina ihanaa ja liikuttavaa.

MLL:n Uudenmaan piiri järjestää perhekummeille säännöllisiä toiminnanohjauksia. Lisäksi perhekummin ja perheeseen ollaan yhteydessä säännöllisesti.

- Vapaaehtoistyö MLL:n Uudenmaan piirissä on tosi hyvin organisoitua, etkä jää yksin. Perhekummi saa tukea aina, jos sitä tarvitsee, Sonja kertoo.

Perhekummeja tarvitaan koko ajan lisää. Olisitko sinä yksi heistä?
 

Seuraavat koulutukset löydät täältä.