Puhun kauniisti lapselle

#puhunkauniisti

  • Kuinka moni lapsi menee illalla nukkumaan sellaisen päivän jälkeen, jonka aikana kukaan aikuinen ei ole puhunut hänelle kauniisti? Tai melkeinpä vielä pahempaa, kukaan ei ole kunnolla huomioinut häntä?
  • Kuinka moni vanhempi tai päivän aikana lapsen kanssa tekemisissä ollut aikuinen kiireidensä keskellä oikeasti kiinnittää huomiota siihen, miten lapselle puhuu?

Puhun kauniisti lapselle teema MLL:ssa

MLL:n Uudenmaan piiri on ottanut kopin teemasta ja pilottiryhmän kanssa olemme miettineet miten teemaa voisi viedä eteenpäin MLL-kentällä osana paikallisyhdistysten toimintaa. Teema liittyy vahvasti MLL:n arvoihin ja toimintaperiaatteisiin. Arvostava kohtaaminen on arkea ja kaikilla meillä on siihen oikeus. Myötätunto, empatia, läsnäolo, ystävällisyys ja arvostus - miten me toteutamme näitä paikallisyhdistystemme toiminnassa?

Pilottiyhdistyksinä ovat olleet Aviapolis, Järvenpää, Konala, Tammisalo-Roihuvuori ja Viikki.

Jokainen yhdistys on miettinyt oman pilottikokeilunsa syksylle 2015. Lisäksi työryhmä mietti teemalle oman #puhunkauniisti, joka on jo otettu käyttöön sosiaalisessa mediassa. Teimme myös käyntikortin, jonka halutessaan voi ottaa käyttöön.

Aviapolis:

MLL Aviapolis jakoi  ‪#‎puhunkauniisti‬ -kortteja Tammiston perhekahvilassa Vantaalla. Eihän anneta lapsemme mennä illalla nukkumaan puhumatta hänelle kauniisti.

Järvenpää: 

Meillä käynnistyy nyt Järvenpään pilotit perhekeskuksen vaka-kerhossa ja yhdellä alakouluistamme. Parhaillaan laadimme koteja varten esitettä siitä mistä on kysymys. #puhunkauniisti -tempauksella halutaan muistuttaa myötätunnon ja ystävällisyyden merkityksestä. Myötätunnon este on usein kiire, emme malta pysähtyä kuuntelemaan lasta ja kohtaamaan hänet yksilönä. #puhunkauniisti –kampanjassa lapset kiittävät heille kauniisti puhunutta aikuista antamalla #puhunkauniisti –kortin. Myötätuntoista asennetta voi harjoitella ja lisätä pysähtymällä kuuntelemaan itseä ja muita.

Konala:

Syystapahtumassa Liiku ja Taiteile 25.10. teemme infopisteelle ison mainoksen teemasta ja jaamme käyntikortteja lapsille. Vapaaehtoinen dokumentoi havaintoja korteista ja kysellään asiakkailtamme kokemuksia niistä. http://konala.mll.fi/tapahtumat/?x134265=282422

Tammisalo-Roihuvuori:

 

Viikki:

Kampanja on MLL Viikin paikallisyhdistyksessä käynnistetty jakamalla Värikkäät sormet, värikkäät varpaat -taidepajan päätteeksi ‪#‎puhunkauniisti‬ –kortteja. Taidepajassa aikuisen hetkessä oleminen - läsnäolo on tärkeää. Silloin keskitytään lapsen visuaaliseen iloitteluun. Lähtökohtana on vanhemman ja lapsen välisen varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen. Taidepajan ohjaajat jakoivat kortit aikuisille vauvojen ja taaperoiden puolesta hienosta läsnäolosta sekä aktiivisuudesta ja ilottelusta lapsensa kanssa.

Miten Lupa puhua kauniisti lapselle -idea sai alkunsa?


Yllätetään yhteiskunta -tapaamisessa 3.2.2014 synnytettiin uusia ideoita lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi. Syntyi ”Lupa puhua kauniisti lapselle” -idea. Idean tarkoituksena on kuunnella lapsia, miettiä miten heille puhutaan ja miten he kokevat että heille puhutaan.

Lue teemasta lisää: "Kosketus, katse ja kannustus ovat kolme k-kirjainta"
http://www.hs.fi/elama/a1442374576029?ref=hs-fprio-A1

Kuuntele teemasta lisää: Tietokirjailija Margit Sjöroosin mukaan myötätuntoiset ihmiset ovat onnellisempia, huumorintajuisempia ja iloisempia kuin epäempaattiset. Toiset ovat luonnostaan myötätuntoisempia kuin toiset, mutta empatiakykyä voi myös kehittää
http://areena.yle.fi/1-3002893?autoplay=true

Teemaa voi toteuttaa esimerkiksi osallistumalla Hyvien sanojen viikkoon
https://www.facebook.com/events/1239607376065179/

Kysy lisää:

uudenmaan.piiri@mll.fi 

Sekä pilottiyhdistykset