MLL Lastenhoitoapu päättymässä Uudellamaalla

29.5.2024

MLL:n tilapäinen lastenhoitoapu päättymässä Uudellamaalla

MLL:n Uudenmaan piirin tiedote 29.5.2024

 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin tilapäinen lastenhoitoapu päättyy Helsingissä ja Länsi-Uudellamaalla vuoden 2024 lopussa. Vantaalla toiminta on päättynyt jo toukokuussa.

Lastenhoitoapu on jouduttu lopettamaan tai se on loppumassa avustusten leikkaamisen takia monilta alueilta eri puolilla maata. Uudellamaalla enää Helsingin kaupunki ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue avustavat toimintaa. Vantaan kaupunki lopetti avustamisen kuluvana vuonna, koska tulkitsee toiminnan aiheuttavan kilpailuhaittaa.

MLL:n piireillä koko maassa on käytössään yhteinen lastenhoitajien välitysjärjestelmä ja myös hoitajavälitys on ollut suurelta osin keskitettynä Uudellemaalle. Piirit ovat vastanneet yhdessä näistä kustannuksista. Avustusten vähetessä ja toiminnan loppuessa monin paikoin, on näiden kustannusten maksajia liian vähän. Tämä tarkoittaa sitä, että resurssit eivät enää riitä toiminnan jatkamiseen Helsingissä ja Länsi-Uudellamaalla, vaikka nämä jatkaisivat lastenhoitoavun avustamista.

Olemme halunneet auttaa perheitä ja koittaneet pitää hoitajavälitystä yllä mahdollisimman pitkään, mutta jo vuosien ajan lastenhoitotoiminnan saamat avustukset ovat pienentyneet. Nyt on tultu tilanteeseen, jossa tiedossa olevalla rahoituksella ei ole enää mahdollista jatkaa lastenhoitoapua, kertoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Pia Metsähuone.

Vuonna 2023 lastenhoitoapua käytti 1 058 perhettä Uudellamaalla. Palvelu on ollut merkittävä tuki perheiden arkeen ja jaksamiseen, sillä se on kustannuksiltaan monen saavutettavissa.

Olemme erittäin pahoillamme, että jatkossa perheet jäävät ilman tätä tärkeää arjen tukea, ja meillä on suuri huoli näistä perheistä, Pia Metsähuone toteaa.

Lisätietoja

MLL Uudenmaan piiri

Toiminnanjohtaja 

Pia Metsähuone 

p. 040 839 1093

Faktaa tilapäisestä lastenhoitoavusta Uudellamaalla

  • MLL:n Uudenmaan piiri on saanut avustusta toimintaan Helsingiltä, Vantaalta ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta. Avustuksen turvin on pystytty järjestämään hoitajien rekrytoiminen, kouluttaminen, ohjaaminen ja välityspalvelu.
  • Palkan hoitajalle maksavat perheet, eikä MLL:n piireille tule palvelusta tuottoja. Perhe toimii MLL:n välittämän hoitajan työnantajana.
  • Hoitajaa etsivä perhe voi jättää tilauksen MLL:n hoitajavälitykseen tai hakea itse alueen vapaita hoitajia eLastenhoito.fi-varausjärjestelmässä.
  • Perhe maksaa hoitajalle Uudellamaalla palkkaa 11 euroa/tunti
  • Perhe voi käyttää lastenhoitoapua omien tarpeiden mukaan esimerkiksi työkiireiden tai opiskelun vuoksi, tai kun vanhempi haluaa hetken hengähtää.