Ideoita ekoarkeen perhekahvilasta

Ideoita ekoarkeen perhekahvilasta

Onko sinun perhekahvilassasi jo järjestetty tavaranvaihtotori, tuunattu vanhasta uutta tai organisoitu tavaranlainausta? Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja MLL:n Uudenmaan piiri keräsivät perhekahvila-aktiiveilta ja kävijöiltä toimintaideoita, jotka auttavat sujuvan ja taloudellisen arjen ohella pienentämään kodin ilmasto- ja muita ympäristövaikutuksia. Kysyimme perhekahvilavapaaehtoisilta ovatko he kiinnostuneita vetämään teemaan liittyvää ohjelmaa perhekahvilassa. Kyselyyn vastasi 20 vapaaehtoista ja 17 vastaajaa ilmoitti olevansa kiinnostunut. Ohessa muutamia syksyn aikana listattuja toimintaideoita sekä vinkkejä materiaaleista.

Pyöräily

Löytyykö lähipiiristäsi tyytyväinen kuormapyörän tai peräkärryn omistaja, joka kertoisi aiheesta tai jonka pyörää voisi kokeilla? Pyöräilystä innostuneita vanhempia tai muita aktiiveja voidaan pyytää esittelemään lapsiperheille sopivia polkupyöriä ja varusteita. Myös tavarafillariaktiivien kautta löytyy tietoa (ks. linkit). Ainakin Sepän leikkipuistossa pyöräilyteemaa on jo hyödynnetty.

Parhaat ja maistuvat kasvisreseptit

Ruoka on tämän hetken puheenaihe ja monia kiinnostaisi lisätä kasvisten osuutta ruokavaliossa. Lapsiperheessä uusien reseptien kokeilu voi tuntua haastavalta: entä jos ruoka ei maistu? Jo hyväksi testatut reseptit saadaan reseptitorilla kiertoon joko paperilla tai sähköisesti esim. Facebook-ryhmässä.

Tiedon- ja naapuriavunvaihto

Tavaranvaihtotorit ovat vakiinnuttaneet jo paikkansa. Perhekahvila-aktiivit ehdottivat myös "tiedonvaihtotoreja". Vilkasta keskustelua aiheutti esimerkiksi sähkön fiksu käyttö ja keinot, joilla sähkön säästö näkyy myös kukkarossa. Perhekahviloissa voitaisiinkin jakaa ideoita toimista, joilla sähköä voidaan säästää helposti. Myös perheille sopivia lähimatkailuvinkkejä kaivattiin.

 

 

 

Aktiivit ehdottivat perhekahvilayhteisön hyödyntämistä myös naapuriavun verkostona esimerkiksi kimppakyyteihin, harvoin tarvittujen tavaroiden lainaukseen ja lastenhoitoon. Yhteistuumin voidaan harkita myös yhteisen viljelypalstan tai laatikkoviljelmän perustamista. Tietoa löytyy osoitteesta http://kaupunkiviljely.fi/.

Tuunauspaja eli vanhasta uutta

Aktiiveilla oli kokemusta suositusta koko perheen tuunauspajasta, jossa vanhasta tavarasta ja jätteeksi päätyvästä materiaalista tehdään uutta. Ideaa voi soveltaa perhekahviloissa ja hyödyntää osallistujien tuomia materiaaleja tai esimerkiksi Kierrätyskeskuksen Näprä ilmaistukkua.

Lisäksi perhekahviloissa toivottiin hyvien toimintaideoiden jakamista sähköpostitse, Facebookissa ja koulutuksissa. Mikäli sinun perhekahvilassasi on todettu toimivaksi jokin teema tai toiminta, jaa se vaikkapa kahvila-aktiivien Facebook-ryhmässä.

Kuvat: Ympäristöhallinnan kuvapankki

Linkkejä:

Ilmastodieetti.fi  - Laske oma hiilijalanjälkesi http://www.ilmastodieetti.fi/
Arjen ympäristöreseptejä www.hinku-foorumi.fi/ekokoti
Lapsiperheen ympäristöopas: http://www.ilmankos.fi/lapsiperheen-ympaeristoeopas
Ekokokki: http://www.martat.fi/ruoka/ekokokki/
Lapsiperheiden hyötypyöräilysivusto http://tavarafillari.fi/
Kierrätyskeskuksen Näprä ilmaistukku: http://www.kierratyskeskus.fi/kadentaitopalvelu_napra/napra_ilmaistukku