Perhe työnantajana

 

Perhe toimii hoitajan työnantajana

 

Lasten hoitajat eivät ole työsuhteessa Mannerheimin Lastensuojeluliittoon.
Perhe toimii perheessä työskentelevän, MLL:n välittämän lasten hoitajan työnantajana:
Perhe vastaa työnantajana kaikista työnantajavelvoitteista.

Alla on lisätietoa työnantajavelvoitteista. Ohjeistusta työnantajana toimimiseen on mahdollista kysyä myös hoitajavälityksestä arkisin klo 8-12 p.044 030 3301.

 

Palkkaus ja velvoitteet helposti verkossa

Maksuttoman Palkka.fi:n avulla voit hoitaa palkan laskemisen sekä palkanmaksuun liittyvät ilmoitukset. Myös kotitalousvähennys on helppo hakea Palkka.fi:n kautta.

Voit myös käyttää Palkkaus.fi-palvelua työnantajavelvoitteiden hoitamiseen. Palkkaus.fi- palveluun pääset suoraan järjestelmästä tilauksen palkanmaksu kohdasta. Alla mainitut velvollisuudet ja maksut hoituvat palvelulla helposti ja nopeasti, eikä niitä tarvitse itse opetella. Palvelun käyttäminen maksaa 1% bruttopalkasta, vähintään  4€ + alv mutta korkeintaan 10€. Palkkaus.fi löytyy myös osoitteesta: http://www.palkkaus.fi

 

Vuoden 2019 työnantajaohjeistukset

 

Palkanmaksu


Perhe maksaa lasten hoitajalle palkkana 9,50 e/tunti, puolen tunnin tarkkuudella. Tämä on kokonaiskorvaus, joka sisältää lomakorvauksen. Minimiveloitus on 2 tunnin palkka. Palkka maksetaan käteisellä tai tilille heti hoidon päätyttyä hoitajan läsnäollessa.

Sunnuntaityöstä säädetään työaikalain 33 §:ssä. Sunnuntaityöstä perhe maksaa hoitajalle palkkaa 100 prosentilla korotettuna eli 19 e/tunti. Korotettua palkkaa maksetaan myös kirkollisina juhlapäivinä, Uudenvuodenpäivänä, vapunpäivänä ja itsenäisyyspäivänä.


Huom! Yöaikaan (klo 23 jälkeen) päättyvässä hoidossa  perheen tulee  huolehtia hoitajan turvallisesta kotimatkasta joko tarjoamalla autokyydin tai kustantamalla taksin.


Yhdellä hoitajalla voi olla hoidettavana enintään neljä (4) lasta.

Alle 18-vuotias hoitaja voi työskennellä vain klo 23 saakka.

 

Tosite palkanmaksusta

Perhe antaa maksamistaan palkoista lasten hoitajalle palkkatositteen. Tilauskohtaisen palkkatositteen voi tulostaa MLL:n varausjärjestelmästä tilauksen kohdalta. Tai tehdä vapaamuotoinen tosite (sis. vastaavat tiedot).

 

Tulorekisteri

Perhe ilmoittaa kaikki maksamansa tulot tulorekisteriin palkanmaksua seuraavan kalenterikuukauden 5. päivään mennessä. Tulorekisteriin liittyvistä asioista voi lukea lisätietoja ja kysyä neuvoa osoitteessa https://www.vero.fi/tulorekisteri/yksityishenkilöt

 

Työttömyysvakuutusmaksu

Perheen tulee vähentää palkanmaksun yhteydessä kaikilta 17–64 -vuotiailta hoitajilta palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu 1,50% (v.2019 kts. erillinen taulukko). Tulorekisteriin ilmoitettujen tietojen perusteella perhe saa laskun työttömyysvakuutusmaksusta, jos maksaa palkkoja yli 1300e/vuodessa. Perheeltä laskutetaan sekä työnantajan (0,5%) että palkansaajan (1,5%) työttömyysvakuutusmaksut. Lisätietoja työttömyysvakuutusmaksusta Työttömyysvakuutusrahaston internet-sivuilta www.tvr.fi tai asiakaspalvelusta p. 0757570500.

Työttömyysvakuutusmaksutaulukko 2019

 

TyEL-eläkevakuutusmaksu

TyEL –eläkevakuutusmaksu koskee 17-67 vuotiaita hoitajia. Maksu on kuukausi- ja työntekijäkohtainen ja se maksetaan, mikäli samalle työntekijälle maksettujen palkkojen (brutto) määrä on yli 59,36 €/kk.
Kun raja ylittyy, perhe vähentää hoitajan palkasta työntekijän osuuden, mikä on 17-52-vuotiailla ja 63-67-vuotiailla 6,75 % ja 53–62-vuotiailla 8,25%
Tulorekisteri-ilmoituksessa valitaan työeläkevakuutusyhtiö mitä haluaa käyttää. Työeläkevakuutusyhtiö lähettää laskun. Perheeltä laskutetaan TyEL:n kokonaismaksu 25,20% palkasta.

TyEL-taulukko 2019

 

Ennakonpidätys

Kotitalouteen palkatulle lasten hoitajalle maksetuista palkoista ei tarvitse toimittaa ennakonpidätystä, jos samalle työntekijälle maksetaan enintään 1 500 euroa vuodessa.

 

Tapaturmavakuutus

Perheen tulee vakuuttaa hoitaja/hoitajat lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella. Tapaturmavakuutus tulee ottaa, jos maksaa työntekijöille palkkaa yli 1200e/vuodessa. Perhe voi hankkia tapaturmavakuutuksen sopivaksi katsomastaan vakuutusyhtiöstä.

   

  Kotitalousvähennys

  Perheellä on mahdollisuus tietyin edellytyksin saada omassa verotuksessaan kotitalousvähennys lastenhoidon kustannuksista.

   

  Oheisesta liitteestä löytyy esimerkki työnantajanatoimimiseen, kun perheessä käy hoitaja 6 tuntia kuukaudessa.

  PDF-tiedostoEsimerkkejä 2019.pdf (139 kB)