Raila etsii maahanmuuttajaäideille ystäviä - olisitko sinä yksi heistä?

5.9.2018

Raila Turunen on ollut perhetoiminnan koordinaattorina MLL:n Uudenmaan piirillä jo useamman vuoden. Hän tekee ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toimintaa Helsingissä.

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminnan tarkoituksena on tukea maahan muuttaneiden naisten kotoutumista ja kielen oppimista sekä tutustuttaa heidät suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Käytännössä työ sisältää muun muassa vapaaehtoisten rekrytointia, kouluttamista ja ystäväparien muodostamista. Parasta perhetoiminnan koordinaattorin työssä on Railan mukaan mieleenpainuvat kohtaamiset ja se, kun löytää maahanmuuttajaäidille ystävän:

- Joskus äidit joutuvat odottamaan ystävää pidempään ja se tunne, kun löydät hänelle jonkun tosi kivan ystävän. Kun vielä huomaa ensimmäisessä tapaamisessa, että juttu lähtee luistamaan hyvin.

Maahanmuuttajaäitejä ja hyvin suomea puhuvia vapaaehtoisia ei yhdistetä toisiinsa sattuman varaisesti, vaan jokaiselle pyritään löytämään ihminen, jonka kanssa olisi mahdollista ystävystyä. Ystäväpareja muodostettaessa Raila kiinnittää huomiota esimerkiksi ihmisten päiväaikatauluihin; Jos toinen haluaisi tavata vaikkapa päivisin ja toinen töiden jälkeen iltaisin voi käytännössä tapaamisten sopiminen mennä hankalaksi. Ystävä pyritään myös löytämään aina mahdollisimman läheltä.

- Tietenkin myös saman ikäiset lapset ja yhteiset kiinnostuksen kohteet yhdistävät, joten mahdollisuuksien mukaan myös niihin kiinnitetään huomiota, kertoo Raila.

Ystäväpari tapaa ensimmäisen kerran toisensa yhdessä MLL:n Uudenmaan piirin koordinaattorin kanssa. Ensimmäisen tapaamisen perusteella ei voi aina tietää, miten ystävyys lähtee sujumaan. Joskus ihmisillä on todella kivaa yhdessä, mutta yhteistä aikaa ei välttämättä löydykään. Tällöin on mahdollista saada MLL:n Uudenmaan piirin kautta uusi ystävä. Toisaalta taas joskus ensimmäinen tapaaminen voi olla hyvinkin varovainen, jos toista vaikkapa jännittää kovasti. Juttu voi kuitenkin lähteä luistamaan seuraavilla kerroilla ja ystävyys syntyä. Raila muistelee yhtä ensikohtaamista:

- Olimme sopineet tapaamisen erään Itä-Helsinkiläisen kirjaston pihalle. Oli todella lämmin loppukesän päivä.  Naiset olivat eri-ikäisiä, mutta heillä oli tismalleen samanlaiset vaatteet. Molemmilla oli farkut, valkoinen t-paita, neule ja valkoiset tennarit. Heitä itseäänkin nauratti, kuinka samanlaiset vaatteet heillä oli. Ystävät olivat muutenkin todella samantyyppisiä olemukseltaan ja juttukin lähti luistamaan välittömästi.

Tule ystäväksi maahanmuuttajaäidille!

Seuraavat perhedytyskoulutukset näet täältä.